WIJNMAKERS

Thibert:
Al generaties lang maakt deze familie wijn in het zuiden van de Bourgogne, de Maçonnais, zo bekend en geroemd om zijn fraaie witte wijnen. Christophe en zijn vrouw Catherine houden zich bezig met het wijnmaken terwijl het werk van hun kinderen in de wijngaarden plaatsvindt. De familie gaat te werk met de grootste respect voor de natuur en er wordt zoveel mogelijk op een biologische manier gewerkt. De wijnen zijn allen afkomstig uit verschillende gemeente appellatie wat hun allemaal een eigen karakter oplevert. Kom de verschillen zelf proeven en vooral; proef hun heerlijke cremant de Bourgogne die niet te onderscheiden is van een blanc de blancs champagne.


FOTO:De wijngaarden van Domaine Thibert
en De presentatie van Thibert wijnen in hun proefruimteZuani:
Zuani, een echt familiebedrijf met moeder, zoon en dochter, ligt in het noorden van Italie tegen de Sloveense grens. Hier maken ze enkel witte wijnen, van de Friulano, Chardonnay, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc druif. Ze maken twee wijnen, een houtgelagerde wijn van late harvest druiven en een wijn die op stalen tanks gefermenteerd is. Twee tegenpolen dus die beiden evenredige aandacht krijgen van de hele familie.  


FOTO:Patricia van Zuani bij de cellardoorFattoria la Valentina:
Ingeklemd tussen de Adriatische Zee en het Abruzzengebergte liggen op de Majellaberg de wijngaarden van de jonge Sabatino Di Properzio. In dit hete klimaat groeien de druiven in pergola’s om van wat schaduw te kunnen genieten. De zachte zeelucht geeft de druiven nog wat extra verkoeling. Een zeer belangrijk onderdeel van de filosofie van La Valentina is duurzaamheid. Door het gebruik van technologie en chemicaliën zo laag mogelijk te houden produceren zij hier authentieke en schone wijnen.

De enige blauwe druif die hier verbouwd wordt is de Montepulciano, die groeit aan stokken van minstens 25 jaar oud. Sabatino di Properzio maakt ook de veelbesproken, geheimzinnige Pecorino; een kwetsbare soort waarvan men dacht dat hij in 1900 uitgestorven was. Gelukkig vonden ze nog een struik een kunt u op de Leidse Wijndag komen genieten van deze wijn!


FOTO: Fattoria la Valentina

PARTNERS

Fromagerie Bon


Dit jaar voor het eerst op de Leidse wijndag! Voor wie hem nog niet kent (en blijkbaar onder een Leidse steen leeft) stellen wij u graag voor aan Joris van Fromagerie Bon. Na een lange reis door de culinaire wereld heeft uiteindelijk de kaas zijn hart gestolen en heeft hij een prachtige zaak op de Oude Rijn geopend op 21 november 2015. Jawel, de dag na de Leidse wijndag is Fromagerie Bon alweer 1 jaar oud! Dus neem op zondag even een pauze van het wijnproeven en kom Joris feliciteren en een prachtig kaasje of zelfs kaasplankje kopen voor thuis, of om ter plekke van te genieten. 

Over Fromagerie Bon: Bienvenue chez Fromagerie Bon! Met veel passie voor Frankrijk, (wereldwijde) kazen en wijnen help ik u graag verder in mijn kaas en delicatessenwinkel gevestigd in Leiden. Wij bieden u de meest exclusieve selectie van (wereld) kazen, huisgemaakte patés en terrines. Ook kunnen wij u adviseren over bijpassende dranken en andere heerlijke producten. U kunt bij Fromagerie Bon ook terecht voor proeverijen met allerlei buitenlandse kazen, worsten en huisgemaakte patés en terrines. Ik zie u graag terug in de gezelligste kaaswinkel van Leiden. à bientôt Joris Dieker.

Chef Kagie

Samen met chef Kagie geven wij de workshop wijn& spijs; Aziatisch eten.

Hans Kagie is geboren in Bandung, Indonesië. Hij heeft verschillende Indonesische restaurants gehad, ondermeer in Rotterdam en Leiden. Hij vindt het geweldig om zijn kennis over de Oosterse keuken, en de Indonesische keuken in het bijzonder, te delen met mensen. Zijn recepten variëren van familierecepten die al generaties lang worden doorgegeven, tot eigen interpretaties van oosterse ingrediënten en technieken. Vandaag presenteren wij de beste wijnen om te combineren met heerlijke gerechten zoals Rendang Padang, Ayam Smoor Dago, Tahu Telor en Lalab Cina. Benieuwd? Wij ook!